Διατροφικοί μύθοι που όλοι έχουμε ακούσει και …πιστέψει!

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αντιλήψεις μας γύρω από την διατροφή αγγίζουν την σφαίρα της…. επιστημονικής φαντασίας, ενώ συχνά οι πληροφορίες που λαμβάνουμε μας προκαλούν σύγχυση έως και αναστάτωση, ειδικά όταν αφορούν σε θέματα υγείας. Με δεδομένο ότι οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία αλλά και την εμφάνιση μας, έχω δημιουργήσει ένα NUTRITIONAL MYTHBUSTER COUNTDOWN και την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς! Μύθος 15 Το βραδινό είναι το γεύμα που παχαίνει περισσότερο 
 Στη «μάχη» ενάντια στα περιττά κιλά οι θερμίδες είναι που μετράνε, ανεξάρτητα από το που προέρχονται και την ώρα που καταναλώνονται. Άλλωστε, ο μοναδικός τρόπος για να χάσεις κανείς βάρος ακούει στο όνομα «αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας». Τι σημαίνει στην πράξη? Ότι η απώλεια κιλών έρχεται μόνο όταν προσλαμβάνετε λιγότερη ενέργεια(δηλαδή θερμίδες) από την διατροφή σας σε σχέση με αυτές που δαπανάτε για τις μεταβολικές σας ανάγκες και την σωματική σας δραστηριότητα. Συνεπώς, το να φάει κανείς το βράδυ δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα αυξηθεί και το βάρος του. Με την προϋπόθεση πως οι θερμίδες που προσλαμβάνετε συνολικά μέσα στην μέρα δεν ξεπερνούν αυτές που «καίει» το σώμα σας, ένα ισορροπημένο γεύμα τις βραδινές ώρες δεν είναι ικανό να σας επιβαρύνει. 

Μύθος 2 Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό 
 Κι όμως, η «μάχη» του λευκού και μαύρου ψωμιού έρχεται σχεδόν ισοπαλία, με το δεύτερο να αποδίδει στις 5 θερμίδες ανά φέτα παραπάνω! Βέβαια σε θρεπτική αξία υπερέχει το ψωμί ολικής αλέσεως (μαύρο), καθώς είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με το λευκό. 

Μύθος 3 «Κόλλησε» ο μεταβολισμός μου και δεν χάνω κιλά 
 Για να χάσει κανείς κιλά πρέπει να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται. Επιπλέον, ένα πιο αδύνατο σώμα χρειάζεται λιγότερες θερμίδες σε σχέση με ένα βαρύτερο για να συντηρηθεί. Κατά την διάρκεια μιας δίαιτας αδυνατίσματος λοιπόν, όπου το σωματικό βάρος μεταβάλλεται προς τα κάτω, έρχεται η στιγμή που η ενέργεια που παίρνετε από την τροφή σας είναι ίση με αυτή που το σώμα σας «καίει». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το βάρος σας σταθεροποιείται. Άρα λοιπόν δεν χάνετε κιλά, όχι γιατί «μπλόκαρε» ο μεταβολισμός σας, αλλά επειδή «δικαιούται» πια λιγότερες θερμίδες.


Μύθος 4 Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, δεν είναι ασφαλείς
ι λίγες οι φορές που ιδιαίτερα στο διαδίκτυο βρίσκουμε ανακριβή στοιχεία που αμφισβητούν την ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών όπως η ασπαρτάμη ή που κάποιος συγγενής ή φίλος μας προειδοποιεί ότι «κάνουν κακό». Η αλήθεια όμως είναι ότι όσα κατά καιρούς ακούγονται δεν έχουν επιστημονική υπόσταση. Οι ολιγοθερμιδικές ύλες όπως η ασπαρτάμη, η ακεσλουλφάμη-Κ, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και οι γλυκοζίτες στεβιόλης (γλυκαντικό από το φυτό στέβια) ανήκουν στα πρόσθετα τροφίμων και επομένως έχουν εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα μετά από την αξιολόγηση της ασφάλειας τους από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και την επιβεβαίωση ότι δεν έχουν καμιά βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη παρενέργεια στον άνθρωπο. Μάλιστα, τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από όλες τις ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανόμενων και των εγκύων που θηλάζουν, των παιδιών και των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Για παράδειγμα, η ασπαρτάμη που βρίσκεται συχνότερα στο «ειδώλιο του κατηγορουμένου» είναι ίσως το εκτενέστερο μελετημένο πρόσθετο τροφίμων το οποίο έχει επανειλημμένως επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές π.χ. από την EFSA, που είναι αρμόδιος φορέας για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που επίσης δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η ασπαρτάμη αποτελείται από δυο αμινοξέα(απαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη), δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, που τα συναντάμε και σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως το κρέας, το γάλα, τα αυγά, καθώς και από μικρή ποσότητα μεθανόλης που περιέχεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Τα μόνα άτομα που δεν πρέπει να καταναλώνουν ασπαρτάμη είναι εκείνα με το γενετικό νόσημα φαινυλκαιτονουρία (PKU) που δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αμινοξέα φαινυλαλανίνη. 

Μύθος 5 Εθιζόμαστε στην Ζάχαρη 
 Η προτίμηση στην γλυκιά γεύση έχει τις ρίζες της στα γονίδια μας και αποτελεί ένα πιθανό μηχανισμό επιβίωσης που χρησιμοποιούμε από την βρεφική ηλικία μας και που μας κατευθύνει προς θρεπτικά, ασφαλή τρόφιμα, όπως το μητρικό γάλα ή τα φρούτα. Το ότι επιθυμούμε ανά διαστήματα κάτι γλυκό, μάλιστα δεν είναι κάτι περίεργο, αφού η γλυκιά γεύση μας δημιουργεί ευχαρίστηση, ένα συναίσθημα που μας κατακλύζει όχι μόνο όταν γευόμαστε κάποιο γλυκό αλλά και σε ποικίλες καταστάσεις της καθημερινότητας μας όπως για παράδειγμα όταν μας αγκαλιάζει ο/η σύντροφος μας, ή όταν γελάμε με τους κολλητούς μας. Έτσι τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η ζάχαρη δημιουργεί μεν το αίσθημα της ευχαρίστησης, αλλά δεν προκαλεί εθισμό στους ανθρώπους. Η διατροφική συμπεριφορά, ο τρόπος δηλαδή που σκαφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε απέναντι στο φαγητό είναι αυτή που καθορίζει το πόσο συχνά και σε τι ποσότητες θα καταναλώσουμε κάθε είδους γευστικό έδεσμα. Γράφει ο Αντώνης Μοκρέρι! http://www.neopolis.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger